uk flag
 • HOME
 • MODELLEN
 • ACCESSOIRES
 • NIEUWS
 • CONTACT
 • batavia model kit spiegel

  De Batavia

  De Batavia is een retourschip, ook wel spiegelretourschip genoemd. Ze is bekend vanwege de schipbreuk op haar eerste reis in 1628/1629 en het beroemde verslag hierover: Ongeluckige Voyagie van ’t schip Batavia , geschreven in 1648 door de opperkoopman van het schip, Francisco Pelsaert.

  De Batavia kreeg echter een nog grotere bekendheid vanwege de replica die eind vorige eeuw op de Bataviawerf in Lelystad gebouwd is, en heden ten dage nog altijd een bezoek waard is. Dit model is in schaal 1 op 72 gebouwd met de replica in Lelystad als voorbeeld. Lijnenplan, tuigage, ornamenten en dekinrichting zijn gebaseerd op het op de Bataviawerf aanwezige origineel. Het model bestaat uit volledig lasergesneden kiel en spanten, volledige (enkele) beplanking, dekinrichting, masten, bijbehorende tuigage en computer-gemodelleerde handgegoten ornamenten. Zeilen kunnen als zelfmaakset, bestaande uit tekeningen, zeildoek, touw, extra korvijnagels en blokken apart bijbesteld worden. Tevens is een bijboot van 12 cm lengte apart te bestellen.
  Meer foto's onderaan deze pagina.
  Dit model heeft moeilijkheidsgraad 3+ op een schaal van 4.

  Model: € 405,-

  Bijbehorend zeilenset: € 35,-

  Bijbehorende sloep / bijboot: € 12,50

  BESTELLEN  Verpakkings- en verzendkosten zijn afhankelijk van uw bestelling en worden aangegeven zodra u op bestellen klikt. Levering buiten Nederland? Verzendkosten in overleg.
  bijboot

  Achtergrondinformatie

  De VOC spiegelretourschepen hadden niet alleen een grote ladingcapaciteit, maar waren ook geschikt om passagiers te vervoeren. Het waren driemasters, waarvan de fokke- en grote mast onder-, mars- en bramzeilen voerden; de bezaansmast was getuigd met een kruiszeil en een langsscheeps Latijns zeil. Aan de boegspriet werd een blinde gevoerd. Kenmerkend voor deze schepen was het galjoen, dat tot 1/5 van de scheepslengte kon zijn. Vanuit het galjoen werden de zeilen van de boegspriet bediend.

  Het VOC-spiegelretourschip was door het dagelijks bestuur van de VOC in 1614 verdeeld in drie klassen, waarvan de grootste een lengte had van 150 Rijnlandse voet (ca. 43 meter). In 1626 werd overeenstemming bereikt over een grootste lengte van 160 voet (ca. 46 meter) (vocsite.nl, 2015). Omdat het schip zich bij conflicten moest kunnen verdedigen was het schip bewapend met 24 kanons.

  De originele Batavia werd in 1628 gebouwd op de Peperwerf in Amsterdam en was conform de nieuwe klasse 160 voet. Ze verging op haar eerste reis naar het toenmalige Nederlands Indië op de kust van Australië. Resten van de Batavia en van de gruwelen kort na het vergaan zijn te bezichtigen in het Western Australian Museum in Fremantle, Australië.

  Afmetingen

  Werkelijk Model
  Lengte 160 voet
  (ca. 43m)
  ca. 95 cm
  (incl. boegspriet)
  Breedte 36 voet
  (ca. 10m)
  ca. 35 cm
  Hoogte ca. 80 cm
  (incl. standaard)
  Bewapening 24 kanons 22 kanons
  (twee dichte kanonspoorten)
  batavia model kit zijaanzicht
  batavia model kit achteraanzicht
  batavia model kit vooraanzicht
  batavia model kit doos